Schrijfmotorische Therapie

Schrijfproblemen bij kinderen kunnen divers zijn. Soms is de pengreep niet juist of er wordt zoveel druk op de pen of het potlood gezet dat de hand pijn gaat doen, bij het schrijven komt de tong uit de mond. 

Vaak zijn er dan nog primaire reflexen actief, met name de handreflexen. Ook kunnen er nog reflexen actief zijn die zorgen voor een richtingsprobleem. De letters worden dan bijvoorbeeld van beneden naar boven gevormd of in spiegelbeeld in plaats van in de juiste schrijfrichting. Zo kost het schrijven een kind veel inspanning. Schrijven gaat langzaam en het kost veel energie en moeite. 

Een kort onderzoek geeft inzicht waar het probleem zit. Zijn er nog reflexen actief, is er sprake van een richtingsprobleem, een vorm probleem of een ruimte probleem? 

In de behandeling doen we motorische oefeningen, eventuele actieve reflexen worden tot rust gebracht, de pengreep wordt verbeterd en door te werken aan het vorm probleem wordt het handschrift beter leesbaar. Zo wordt het schrijven makkelijker en minder vermoeiend.